Μια δίαιτα για ουρική αρθρίτιδα και υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και την πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου. Ο ειδικός μας είπε ποια προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό μενού και ποια πρέπει να αποκλειστούν εντελώς.
Ουρική αρθρίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία
Η ουρική αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε αρθρώσεις και διάφορους ιστούς και εμφανίζεται σε συνδυασμό με χρόνια υπερουριχαιμία (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα).
Το ουρικό οξύ φυσιολογικά διασπάται από τα νεφρά και απεκκρίνεται από το σώμα. Ωστόσο, όταν το σώμα παράγει πάρα πολύ από αυτό ή τα νεφρά δεν μπορούν να το αφαιρέσουν επαρκώς από το σώμα, εμφανίζεται συσσώρευση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.
Η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες επειδή τα οιστρογόνα αυξάνουν την απέκκριση του ουρικού οξέος από τα νεφρά.
Οι κύριες αιτίες της ουρικής αρθρίτιδας φαίνεται να είναι η διατροφή και η γενετική.
Σε όλη την ιστορία, η ουρική αρθρίτιδα έχει συσχετιστεί συχνά με τις δίαιτες των πλούσιων ανθρώπων (σημάδι πλούτου! ) και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ διατροφικές οδηγίες για την ουρική αρθρίτιδα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό.
Το 1876 ο A. B. Gerrod ήταν ένας από τους πρώτους που συνέστησε τη μείωση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως το κρέας και τα θαλασσινά. Λίγο αργότερα, ο καθηγητής Ebstein συνέστησε μια μέτρια διατροφή με άφθονο νερό, φρούτα όπως κεράσια και φράουλες και αποφυγή αλκοόλ.
Αιτίες ουρικής αρθρίτιδας
Για να κατανοήσετε πώς οι πουρίνες μπορούν να επηρεάσουν ένα άτομο με ουρική αρθρίτιδα, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς εμφανίζεται η ουρική αρθρίτιδα.
Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται ουρικό οξύ στο σώμα. Κανονικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα, φιλτράρεται από τα νεφρά και στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα. Όταν διαταραχθεί αυτή η διαδικασία, μπορεί να συσσωρευτεί περίσσεια ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και να σχηματίσει αιχμηρούς κρυστάλλους, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση στις αρθρώσεις και επίσης να πυροδοτήσουν το σχηματισμό πέτρες στα νεφρά.
Ο ρόλος των πουρινών στην ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας
Οι πουρίνες είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και διασπώνται σε ουρικό οξύ όταν μεταβολίζονται.
Ωστόσο, το ουρικό οξύ, το οποίο προέρχεται από τροφές πλούσιες σε πουρίνες, αποτελεί μόνο περίπου το 15% του ουρικού οξέος στο σώμα. Το υπόλοιπο εμφανίζεται φυσικά στους ιστούς του σώματος και τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο ουρικό οξύ συντίθεται στο σώμα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης σε περισσότερα από 600 άτομα, τα άτομα που έκαναν δίαιτα πλούσια σε πουρίνες είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα από εκείνους που έκαναν δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Η λήψη βάσεων πουρινών συσχετίστηκε με αύξηση των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας, ανεξάρτητα από το αν έπιναν αλκοόλ ή έπαιρναν φάρμακα.
Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι οι κύριες πτυχές της μη φαρμακευτικής θεραπείας της ουρικής αρθρίτιδας.
Οι διατροφικές αρχές στη θεραπεία θα πρέπει να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαδικασίας, τη συχνότητα των παροξύνσεων, το επίπεδο του ουρικού οξέος στο πλάσμα του αίματος και το σωματικό βάρος.
Οι βασικές αρχές της διαιτοθεραπείας για την ουρική αρθρίτιδα είναι η πλήρης κάλυψη των φυσιολογικών αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια, μακρο- και μικροστοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συνήθως μιλάμε για τη δίαιτα «πίνακας νούμερο 6».
Η δίαιτα πρέπει να περιέχει βέλτιστη ποσότητα πρωτεΐνης με ισορροπημένη σύνθεση αμινοξέων, μείωση της συνολικής ποσότητας λίπους ζωικής προέλευσης (η αναλογία ζωικού και φυτικού λίπους είναι 1, 2: 1) με επαρκή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του ω-6- και ω-3- Οικογένειες καθώς και μείωση της αναλογίας υδατανθράκων στη διατροφή μειώνοντας την ποσότητα των εύπεπτων και ραφιναρισμένων σακχάρων.
Κατά την έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, συνιστάται ο αποκλεισμός κρέατος και προϊόντων ψαριού από τη διατροφή, η κατανάλωση κυρίως υγρών τροφών (ζελέ, κομπόστες, γάλα, προϊόντα γαλακτικού οξέος, χυμοί λαχανικών και φρούτων, υγρά δημητριακά) και η κατανάλωση έως και 2 λίτρων υγρών ανά μέρα.
Συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης επιτραπέζιου αλατιού και η διασφάλιση ότι ο οργανισμός λαμβάνει αρκετές βιταμίνες, ιδιαίτερα αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνες C, A, Β-καροτίνη).
Ο κύριος στόχος μιας δίαιτας ουρικής αρθρίτιδας σε άνδρες και γυναίκες είναι η μείωση των βάσεων πουρίνης στο σώμα, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους:
- Περιορισμός τροφών που περιέχουν πουρίνες (κρέας, ψάρι).
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος (δημητριακά, γάλα).
- Πίνετε αρκετά υγρά.
- Απώλεια βάρους, επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους και σωστές διατροφικές συνήθειες.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να τρώτε μέτριες μερίδες υγιεινών τροφών. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία.
Αντιπουρινική δίαιτα
Συνιστάται να αποκλείονται από τη διατροφή τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πουρινών (πάνω από 150 mg ανά 100 g προϊόντος).
Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν: υποπροϊόντα βοείου κρέατος (εγκέφαλοι, νεφρά, συκώτι), εκχυλίσματα κρέατος, σαρδέλες, γαύροι, μικρές γαρίδες, σκουμπρί, τηγανητά όσπρια.
Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν 50-150 mg πουρινών ανά 100 g – προϊόντα κρέατος (μοσχάρι, αρνί), πουλερικά, ψάρια, καρκινοειδή, λαχανικά (μπιζέλια, φασόλια, φακές).
Δεδομένου ότι το κρέας από νεαρά ζώα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από το κρέας από ενήλικα ζώα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται.
Εάν θέλετε να εντάξετε ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή σας, συνιστάται να την καταναλώνετε μόνο με μέτρο. Συνιστάται η αποφυγή μεγάλων μερίδων κρέατος πλούσιων σε πουρίνες. Μια τυπική μερίδα κρέατος ζυγίζει 85 γραμμάρια και ψάρι 110-115 γραμμάρια.
Κατά το μαγείρεμα του κρέατος, έως και η μισή ποσότητα πουρίνης καταλήγει στο ζωμό, γι' αυτό συνιστάται η κατανάλωση βραστού κρέατος. Σε κάθε περίπτωση, τα πιάτα με κρέας και ψάρι, εκτός αν είναι δυνατόν να τα αποφύγουμε εντελώς, περιλαμβάνονται στη διατροφή όχι περισσότερες από 2-3 φορές την εβδομάδα.
Συνιστάται επίσης να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αφού όταν υπάρχει αυξημένο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, επιδεινώνεται η απέκκριση του ουρικού οξέος από τα νεφρά. Πιστεύεται ότι η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να περιέχει περισσότερα από 200 mg βάσεων πουρίνης.
Τροφές πλούσιες σε πουρίνες που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα:
- Υποπροϊόντα
Συνιστάται να αποφεύγετε πιάτα όπως ο κιμάς συκωτιού καθώς και άλλα παραπροϊόντα όπως τα νεφρά και η καρδιά καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα πουρινών.
Εναλλακτική λύση:Μπορείτε να τρώτε άλλα κρέατα όπως πουλερικά και βοδινό κρέας που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια χορτοφαγική συνταγή πίτας με μανιτάρια και καρύδια που μιμείται τη γεύση του συκωτιού αλλά περιέχει συστατικά που δεν θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.
- Κρύα ποτά
Αν και τα αναψυκτικά με βάση τη φρουκτόζη και τη ζάχαρη δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει επειδή το ουρικό οξύ είναι ένα από τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της φρουκτόζης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
Η κατανάλωση σόδας με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ, οι άνδρες που έπιναν δύο ή περισσότερες μερίδες εμφιαλωμένου νερού την ημέρα είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας από τους άνδρες που έπιναν λιγότερη από μία μερίδα το μήνα.
Εναλλακτική λύση:Μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά διαίτης που δεν προκαλούν ουρική αρθρίτιδα και μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε τα γλυκά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε νερό με φέτες λεμονιού και λάιμ.
- θαλασσινά
Ορισμένα είδη θαλασσινών - αντζούγιες, μύδια, καβούρια, γαρίδες, σαρδέλες, ρέγγες, πέστροφες, σκουμπρί και άλλα - περιέχουν μέτριες έως υψηλές ποσότητες πουρινών. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ, οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα θαλασσινά είχαν περισσότερο από 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.
Εναλλακτική λύση:Δεδομένου ότι το ψάρι είναι καλό για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, είναι λογικό να το κρατάτε στη διατροφή σας. Μια επιλογή είναι ο μπακαλιάρος με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Μπορείτε επίσης να φάτε μικρές μερίδες ψαριού πλούσιου σε πουρίνες σε μέγεθος φοίνικα με μεγάλες μερίδες λαχανικών, όπως ψητό κολοκυθάκι ή μπρόκολο σε χυμό λεμονιού, καθώς ο χυμός λεμονιού βοηθά στην εξουδετέρωση του ουρικού οξέος.
- αλκοόλ
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η κατανάλωση κρασιού, μπύρας ή αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κρίσης ουρικής αρθρίτιδας. Όσο περισσότερο αλκοόλ έπινε ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος του, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Εναλλακτική λύση:Η αλήθεια είναι ότι η αποφυγή του αλκοόλ είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Αλλά επειδή η ποσότητα έχει πραγματικά σημασία, όσο λιγότερο αλκοόλ τόσο το καλύτερο – όχι περισσότερα από ένα (γυναίκες) ή δύο (άντρες) ποτά την ημέρα.
Τροφές προς αποφυγή:
- καπνιστά κρέατα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα κρέατα, ψάρια.
- εκχυλίσματα κρέατος, ζωμοί?
- αποξηραμένα φασόλια (φασόλια lima), φακές, μπιζέλια, σπαράγγια, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα λαχανικά.
- αλκοολούχα ποτά;
- αποξηραμένα δημητριακά, με εξαίρεση το αποφλοιωμένο ρύζι, τον αποφλοιωμένο σίτο και τον αλεσμένο σίτο.
- Αποξηραμένα φρούτα εκτός από δαμάσκηνα.
- μπισκότα, είδη ζαχαροπλαστικής παρασκευασμένα με αλάτι και ζάχαρη άχνη.
- Αλάτι, καυτερές σάλτσες, σάλτσες, μουστάρδα, μαρινάδες, μπαχαρικά, ελιές, κέτσαπ και πίκλες.
Συνιστάται στους ασθενείς να χρησιμοποιούν τρόφιμα και πιάτα με χαμηλή ή καθόλου περιεκτικότητα σε πουρίνες. Η δίαιτα για ουρική αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.
Οι γενικές αρχές της δίαιτας για την ουρική αρθρίτιδα αντιστοιχούν σε τυπικές συστάσεις υγιεινής διατροφής.
απώλεια βάρους
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Η έρευνα δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων και η απώλεια βάρους —ακόμα και χωρίς δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες— μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και μειώνουν τον αριθμό των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις σας και επίσης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες
Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και περιορίστε την πρόσληψη φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.
Καθεστώς κατανάλωσης
Διατηρήστε επαρκή ισορροπία νερού. Για να επιταχυνθεί η απέκκριση των βάσεων πουρίνης από το σώμα στα τρόφιμα, η συνολική ποσότητα υγρού αυξάνεται στα 2, 5 l / ημέρα (εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις από το καρδιαγγειακό σύστημα). Μπορείτε να πιείτε αδύναμο τσάι, φρούτα, μούρα, χυμούς λαχανικών, γάλα και αλκαλικό μεταλλικό νερό. Συνιστάται να αποφεύγετε το δυνατό τσάι και τον δυνατό καφέ: η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση.
Μειώστε το λίπος
Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιλέξτε άπαχα κρέατα και πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και φακές ως πηγές πρωτεΐνης.
Συστάσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
- Εντόσθια.Αποφύγετε κρέατα όπως το συκώτι και τα νεφρά, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρινών και συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
- Κόκκινο κρέας.Μεσαίες μερίδες για μοσχάρι, αρνί και χοιρινό.
- Θαλασσινά.Ορισμένα είδη θαλασσινών, όπως ο γαύρος, τα μύδια, οι σαρδέλες και ο τόνος, περιέχουν περισσότερες πουρίνες από άλλα είδη. Αλλά τα γενικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να αντισταθμίζουν τους κινδύνους για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Οι μέτριες μερίδες ψαριού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δίαιτας για την ουρική αρθρίτιδα.
- Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.Έρευνες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.
- Αλκοόλ.Η μπύρα και τα αλκοολούχα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενων επιθέσεων. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα μπύρας, μεταξύ των επιθέσεων.
- Γλυκά φαγητά και ποτά.Περιορίστε ή αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά. Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.
- Βιταμίνη C.Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.
- Καφές.Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η παρουσία συνοδών ασθενειών.
- Κεράσι.Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας.
Συνιστώμενες τροφές και ποτά για καθημερινή κατανάλωση
- Φασόλια και φακές?
- Οσπρια;
- γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
- δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, καστανό ρύζι και κριθάρι.
- Φρούτα και λαχανικά.
Τα φασόλια και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Η κατανάλωση αυτών των φυτικών πηγών μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνες, ενώ μειώνει την ποσότητα κορεσμένου λίπους σε ζωικές πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες.
Ως εκ τούτου, η χορτοφαγική διατροφή συνιστάται για την ουρική αρθρίτιδα. Σε χώρες όπου ο παραδοσιακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, η ουρική αρθρίτιδα είναι σπάνια.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα δεν είναι η μόνη θεραπεία. Αντίθετα, είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας.
Το να ακολουθείτε μια δίαιτα, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής σας.